Ned i novellen

Langt om længe udkom Dansklærerforeningens forlags Ned i novellen.

En antologi for 7. – 9. klasse.

Jeg har science fiction-novellen Prøven med som handler om to unge mænd, der forbereder sig på borgerprøven, der skal afgøre om de får frit borgerskab.

Tankevækkende at være med et sted, hvor unge mennesker måske stifter bekendtskab med genren for første gang.

11 kommentarer

Filed under Uncategorized

11 responses to “Ned i novellen

  1. Victor

    Hej Gudrund
    Jeg ved ikke om du stadig er aktiv på denne blog, men hvis du er, vil jeg gerne spørge om der hvor Pelopos ser Lidia der kysser ham (linje 21) er et flashback eller bare noget han forestiller sig?

    Like

  2. bent moller

    hej gudrun.
    jeg har valgt din tekst prøven til eksamen og ville hører hvor man kan finde anslaget. kunne de eventuelt skrive den i en kommentar eller skrive hvor på nettet man kan finde den.

    Like

  3. Emma due

    Hej Gudrun, jeg har valgt ligesom mange andre din novelle “prøven” og ville bare lige høre hvordan du ville sætte den ind i berettermodellen?
    håber du vil hjælpe

    Like

    • kære Emma
      Dejligt, du vil bruge min novelle.
      Så vidt jeg husker, har jeg ikke skrevet den ud fra berettermodellen, men derfor kan det godt give mening at bruge den som analysemodel alligevel. Du kan jo stille dig selv følgende spørgsmål: Hvilket/hvilke afsnit udgør Anslaget? Hvad udgør hovedpersonens Point of no return? Hvordan ser vi en stigende spænding? I hvilket/hvilke afsnit kommer Klimaks? Og hvad består Udtoningen i?
      Håber det kan være en hjælp 🙂
      Bedste hilsner Gudrun

      Like

  4. hey hvis du ville skrive en meget kort vider skrivning hvad ville du så forstille dig der ville være i den?

    – en stor fan Sebastian

    Like

    • Hey Sebastian
      Når novellen slutter der, hvor den gør, er det fordi jeg gerne vil have læseren til selv at tænke videre 😉
      Jeg tænker ikke, der er en rigtig eller forkert viderefortælling, så længe du bruger det, du ved fra novellen, kan det give mening.

      God skrivelyst!
      gudrun

      Like

  5. mudi

    kære Gudrun Østergaard
    jeg har trukket science fiktion og så har jeg valgt at trække din novelle “prøve” har du en analyse af teksten som du kan sende og en resume, da jeg har lidt svært ved at forstå den

    Like

    • Hej Mudi
      Nej, jeg har hverken resume eller analyse af “Prøven” – jeg er bare hende, der har skrevet historien 😉
      Generelt er min holdning, at der ikke findes en analyse, der er mere korrekt end en anden. Så længe du kan argumentere for din analyse med eksempler fra teksten, så tænker jeg, du har gjort det fint.
      Måske kan disse spørgsmål hjælpe dig på vej:
      Hvilke forskelle er der på Arkim og Pelopos?
      Hvordan er deres samfund anderledes end vores nutidige?
      Hvorfor skal de til den prøve?
      Hvordan går det for dem til prøven?
      God arbejdslyst!

      Bedste hilsner gudrun

      Like

  6. Karin

    Kære Gudrun Østergaard
    Din novelle er valgt af en af mine danskelever (9. kl) som prøveoplæg. Hun trak fordybelsesområdet “Science Fiction” og i Ned i Novellen fandt hun så din novelle “Prøven”.
    Men når vi kan have et fordybelsesområde, der hedder Science Fiction, er det jo fordi vi har arbejdet med det – så det er bestemt ikke usædvanligt, at folkeskoleelever læser science fiction. I 7. klasse læste vi romanerne Psychocyber og Masterplanen. I 9. kl har vi læst romanen De Hvide Mænd (Kenneth Bøgh Andersen) samt novellerne Terra (Cecilie Eken) og Mugge Bliver tre (Merete Kruse).
    Du må MEGET gerne tænke på de ældre elever i folkeskolen, når du skriver science fiction noveller, for de fleste science fiction noveller er FOR svære for dem

    Like

    • Dejligt at høre, at genren ikke er ukendt for dine elever 🙂
      Man kan vel sige generelt, at for at de kan få noget ud af science fiction, skal de være fortrolige med at læse og analysere realisme først, så de kan skelne, men jeg synes der bliver givet en meget fin indføring til de forskellige genrer i Ned i novellen.
      Jeg har indtil nu mest skrevet for voksne, men noget af det kan selvfølgelig sagtens læses af unge, måske især de historier, hvor hovedpersonerne selv er unge. Men jeg tænker egentlig, at mange af temaerne kan være relevante for deres aldersgruppe. Det kunne være et interessant projekt at skrive en samling noveller specielt til de unge læsere 🙂

      Like

Skriv en kommentar